Műtéti megoldások

Mit kell tudni a Bentall műtétről?

"Bentall műtétnek nevezzük a Hugh Bentall és A. DeBono által, 1968-ben leírt szívsebészeti beavakozást. A műtét lényege, hogy az aorta billentyű, az aorta gyök és az aorta ascendens bizonyos rendellenességei esetén ezeket egy úgynevezett "conduittal" helyettesítik. A "conduit" leggyakrabban egy 21-29 mm átmérőjű műérből áll, melynek egyik végébe gyárilag építenek be két-lemezes aorta műbillentyűt..."
Mit kell tudni a Bentall műtétről? (doc)

2009.12.03.

Mit kell tudni az aorta billentyű megtartó műtétekről?

"A kérdés úgy merült fel, miként lehetne elkerülni a Bentall műtét nem kívánatos velejáróit: az életfogytig tartó vérhígító kezelés szükségességét, valamint a műbillentyű fertőzés lehetőségét. A válasz viszonylag egyszerű volt: próbáljuk megtartani a beteg saját billentyűjét, miközben a táguló aortát továbbra is műérrel helyettesítjük. A kérdés alapvető fontossággal bír Marfan szindrómában, hiszen az aorta billentyű lemezeiben (cuspisaiban) többnyire ugyanaz a kóros szöveti szerkezet érvényesül, mint a főverőér (aorta) falában: medianecrosis cystica generalisata (Erdheim)...."
Mit kell tudni az aorta billentyű megtartó műtétekről? (doc)

2009.12.23.

Bio-Valsalva graft beültetése olyan fiatal, Marfanos hölgyeknél, akik még szülni szeretnének.

"Speciális helyzet jelentkezik azoknál a fiatal, Marfanos hölgyeknél, akiknél a táguló aorta-gyök és a tönkrement aorta billentyű miatt a szívműtét elkerülhetetlen, ugyanakkor eltökéltek abban a vonatkozásban, hogy még szülni szeretnének! Ez egy olyan helyzet, melyhez a szívsebésznek alkalmazkodnia kell, messzemenően figyelembe véve a páciens elvárásait!"
Bio-Valsalva graft beültetése (doc)

2009.12.29.